Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Başarılı Bir Youtuber Nasıl Olunur?

10 min read

YouTuber veya YouTube içerik oluşturucusu olmak istiyorsanız, başarılı bir YouTuber olmak için haberimiz sizin için bir rehber niteliğinde…

Ancak bir YouTuber olmak için neyin gerekli olduğunun ayrıntılarına girmeden önce, YouTuber ne demek bununla başlayalım.

Nisan 2005’te Jawed Karim, YouTube’ye vlog yükleyen ilk kişi oldu. O zamandan beri işler ışık hızından daha hızlı ilerledi. Bugün binlerce içerik oluşturucu, vlog kariyeriyle ilgileniyor ve YouTube’ye nasıl başlayacağını merak ediyor.

Youtuber Ne Demek?

YouTube içerik oluşturucusu olarak da bilinen YouTuber’lar, video paylaşım sitesi YouTube için videolar üreten kişilerdir. Bu içerik oluşturucular diğer sosyal ağlarda olduğu gibi genellikle “influencer” olarak kabul edilir.

YouTuber’ları Başarıya Götüren Özellikler Nelerdir?

YouTuber’ları Başarıya Götüren Özellikler Nelerdir?

Herhangi biri YouTube’de bir video yayınlayabilir, ancak yalnızca içeriği ve çalışmalarıyla ilgilenen bir topluluk oluşturabilenler başarılı bir YouTuber olarak kabul edilir.

YouTuber’ları başarıya götüren özellikler aşağıdaki şekildedir

1. Orijinal içeriği oluşturmak

Diğer popüler YouTuber’larla benzer içerikler yüklerseniz, öne çıkmanız ve orijinal olmanız zordur. Bu yüzden farklılaşmanız gerekir.

2. Kendiniz olun

Takipçiler, gerçek olmayan birini hisseder. Hatta işi daha da ileri götürüp kimi taklit ettiğinizi bile bulabilir.

Geçtiğimiz günlerde büyük kitlelere sahip birkaç genç içerik oluşturucunun taklit ettikleri kişi ifşa edildi ve zor durumda kaldılar.

3. Takipçilerinize yakın olun

YouTuberlar veya influencer’lar, takipçilerine değer verdiklerini gösterirlerse, onlarla daha güçlü bir ilişki kurar. Bu da sadık bir kitle anlamına gelir.

4. Pes etmeyin

Ne olursa olsun asla vazgeçmeyin. Bazen videolarınız viral olmayabilir, bu sizin için sorun olmamalı. Eğlenceli bir içerik oluşturduğunuzu düşünüyorsanız ve amacınız takipçilerinizi memnun etmekse, moralinizi bozmadan devam etmelisiniz.

YouTuber’lar Nasıl Para Kazanır?

YouTuber'ler Nasıl Para Kazanır?

YouTube’da video paylaşmak bir hobi olarak başlayabilir, ancak ziyaret ve abone sayınız artmaya başladığınızda, aylık gelir elde etmeye başlayacaksınız.

YouTube’den para kazanabileceğiniz farklı seçenekler vardır:

1. Marka sponsorluğu

YouTube’de kazançlı reklamcılık biçimlerinden biri de, marka sponsorluğudur. Bir şirket, video içindeki bir markayı veya ürünü tanıtmak için içerik oluşturuculara ödeme yapar. Bir markanın dikkatini çekebilirseniz ya da işbirliği yapmak için onlarla iletişime geçerseniz, çok fazla para kazanabilirsiniz.

2. YouTube İş Ortağı Programı’na katılın ve reklamlardan para kazanın

Keşfedeceğiniz ilk gelir akışı reklamlardır. YouTube İş Ortakları Programı’na katılmak ve para kazanma özelliğini ayarlamak hayati bir adımdır. 1.000 aboneye ve 4.000 izlenme saatine ulaştığınızda, para kazanma başvurusunda bulunabilirsiniz.

3. Ürün veya mal satmak

YouTube kanalınız aracılığıyla para kazanmanıza yardımcı olabilecek satılacak çok sayıda ürün (tişört, bez çanta, kıyafet, kahve fincanı vb.) var. YouTube videolarınız üzerinden ürün veya mal satmak, çevrimiçi markanızı ve kişiliğinizi çevrimdışı dünyaya taşıyarak ürün ve hizmetlerinizin görünürlüğünü artırır ve harika satışlar yapmanıza olanak sağlar.

YouTube’a Nasıl Başlanır?

YouTube'ye Nasıl Başlanır?

Bu kolay bir süreç gibi görünebilir, ancak bu önemli olmadığı anlamına gelmez.

İşte YouTube’ye nasıl başlayacağınıza dair ipuçları:

1. Nişinizi Bulun

Bugün YouTuber’lar sadece video üreticileri değil. Sadece içerik yükleyip izleyicilerin takip etmesi için dua etmiyorlar. Tüm YouTuber’lerin bir stratejisi ve bir nişleri var. Bu yüzden sizin de kanalınızın ve kişisel markanızın ne hakkında olduğunu en baştan netleştirmeniz gerekir. YouTube kariyerinizin ilk aşamalarında keyif aldığınız bir niş bulursanız, kanalınızın kimliğini oluşturabilirsiniz.

Bununla birlikte, nişinizin önemli miktarda insan tarafından önemsediğinden emin olun. Nişiniz ne kadar spesifik olursa, o kadar fazla otorite kazanırsınız.

2. Kitlenizi Tanımlayın

Kitleyi tanımlamak, pek çok insanın size tavsiyede bulunurken atladığı bir şeydir, ancak siz potansiyel izleyicilerinizin sahip olmasını istediğiniz en önemli beş özelliğin veya ilgi alanlarının bir listesini yapabilirsiniz.

3. Daha Fazla Fikir Üretin

Artık kitlenizin ilgisini çekecek içeriği bildiğinize göre, beyin fırtınası yapmaya başlamaya hazırsınız.

Her şey bir fikirle başlar ve sonra daha fazla fikir üretmeniz gerekir. Bu yüzden yeni fikirleri masaya yatırmaktan, yargılamaktan, geliştirmekten kaçınmamanız gerekir. Genel olarak ne kadar çok fikriniz olursa, o kadar fazla içerik üretebilirsiniz.

Aklınıza bir şey geldiğinde, rastgele gelen fikirler toplamak için bir defter tutun. Bir veya iki gün sonra taslak fikirlerinize geri dönün ve işe yarayıp yaramayacaklarına bakın.

4. Orijinal Olun

YouTube’de neler olup bittiğinin farkında olmanız gerekir. Bu yüzden diğer başarılı YouTuber’ları izlemeli ve onları taklit etmekten kaçınmalısınız.

Orijinal kalmaya çalışın ve diğer YouTuber’ların asla kopyalamayın. Kendinize sormanız gereken doğru soru “YouTuber olabilir miyim?” değil, ”Orijinal bir YouTuber olabilir miyim?” olmalıdır.

5. Bir Ağ Oluşturun

Nasıl Instagram influencer’ı veya TikTok ünlüsü olunacağına dair ipuçları aramıyor olabilirsiniz. Ancak internet dünyası birbirine bağlıdır ve bir sosyal platformda ne kadar başarılı olursanız, başka bir platformda da başarılı olma şansınız o kadar artar.

Tek yapmanız gereken, YouTube kanalınızı başlatmadan önce bu sorunu çözmek olmalıdır. Mümkün olduğu kadar çok platformda içerik sağlayın. Harika Instagram hikayeleri, nefes kesici gönderiler, komik TikTok’lar çekin. YouTube İçerik Stüdyonuzda ilk kez “Yayınla” düğmesine basmadan önce diğer sosyal ağlarda bir takipçi ve hayran ağı oluşturun.

Başarılı YouTuber’lar her zaman yeni sosyal medya hesapları oluşturur. Yeni bir sosyal ağın popülerlik kazandığını gördüklerinde, yerlerini önceden rezerve ettiklerinden emin olmak isterler.

6. Video Kayıt Cihazınızla Başlayın

YouTube’ye bir video kayıt cihazı yani yüksek kalitede film çeken bir cihazla başlayabilirsiniz. Ama popüler YouTuber’ların videoları çok kaliteli diyorsanız, şöyle düşünün: Steven Spielberg’i bile kıskandıracak bütçeye ve donanıma sahip olsanız da, dünyanın en iyi 4K video kamerasına sahip olsanız da, gerçek şu ki, bunun pek önemi yok. Önemli olan, izleyicilerinizin ilgisini çekecek yüksek kaliteli içerikler üretmeniz gerektiğidir. Neyse ki bugün akıllı telefonlar bile bu işi yapacak mükemmel yerleşik kameralarla birlikte gelir. Bu nedenle, özellikle para harcamadan bir YouTuber olmanın yollarını arayanlar için akıllı telefonunuzla çekim yapmak, bunun tek yoludur.

7. Kameranın Aksine Sesiniz Önemlidir

Videodan farklı olarak, sesiniz olabildiğince iyi olmalıdır. Çünkü bir YouTuber olarak, tek endişeniz mesajınızı hedef kitlenize iletmek olmalıdır. Ve net bir ses olmadan bunu asla yapamazsınız.

Elbette yatırım yapabileceğiniz yüksek kaliteli, maliyetli mikrofonlar var, ancak sıfırdan bir YouTuber olmak için neyin gerekli olduğundan bahsettiğimiz için, yine akıllı telefonunuzu kullanabilirsiniz.

Yalnız, videolarınızı bir odada çok fazla yankı olmadan çektiğinizden, ses giriş seviyelerinize dikkat ettiğinizden ve sesinizi on kat daha iyi hale getirecek bir ses düzenleme mobil uygulaması kullandığınızdan emin olun.

8. Işıklara Dikkat Edin

Daha önce bir Matt D’Avella videosu izlediyseniz, aydınlatmanın ne kadar harika olduğunu kesinlikle fark etmişsinizdir. İyi bir aydınlatma yalnızca cildinizin daha pürüzsüz görünmesini veya evinizin zemininin daha parlak olmasını sağlamaz. Gerçekten temel bir videoyu profesyonel bir nihai ürüne dönüştürebilir.

Profesyonel video aydınlatmasının pahalı olması gerekmez. Uygun fiyatlı aydınlatma kitleri bulabilirsiniz, ama yine de sizin için çok fazla bir yatırımsa, o zaman güneşten yararlanmalısınız.

9. Videoları Düzenleyin

Videonuzu çektiniz, şimdi sıra düzenlemeye geldi. Bu, başarılı bir YouTuber olma yolunda çok önemli bir adımdır. Videolarınızı çektikten sonra çekimlerinizi düzenlemeniz gerekir ve birçok içerik oluşturucunun pes ettiği yer burasıdır.

Video düzenleme uzun ve yorucu bir süreç olabilir, bu yüzden zaman ayırmanız gerekir. Fakat her şeyi bir saat içinde düzenlemeye çalışmamanızda ve hemen gelişmiş yazılım araçlarıyla başlamamanızda fayda var.

Final Cut Pro ve Adobe Premiere gibi uygulamalar birinci sınıf seçimlerdir ve, bu ikisi YouTube topluluğu arasında en popüler çözümlerdir. Ancak özellikle yeni başlayanlar için zorluk derecesi açısından korkutucu olabilir.

Neyse ki, her şeyin birkaç tıklama uzakta olduğu bir dünyada, mobil uygulamalar videolarınızı düzenlemeye başlamanıza yardımcı olabilir. Denemek için birçok araç var ve yapmanız gereken tek şey pratik yapmak. Çünkü, kurguda sürekli pratik yapmak videolarınızı mükemmelleştirir.

Tüm bu adımlardan sonra ilk videonuz şimdi yayında. Şimdi başarılı bir YouTuber’a nasıl dönüşebileceğinizi keşfetme zamanı. İşlerin biraz daha karmaşıklaşmaya başladığı yer burası olsa da, bir sonraki başlıkta bunu sizin için özetlemeye çalıştık.

Nasıl Başarılı Bir Youtuber Olunur?

Nasıl Başarılı Bir Youtuber Olunur?

5 kolay adımda YouTube’a nasıl başlayacağınızı, kanalınızı nasıl oluşturacağınızı ve bir sonraki popüler YouTuber olmayı aşağıdaki ipuçlarından yararlanarak öğrenebilirsiniz.

1. Bir Program Oluşturun ve Buna Bağlı Kalın

Herhangi bir popüler YouTuber’e abone olduysanız ve “bildirim zilini tıkladıysanız”, çoğunun düzenli bir yükleme programı olduğunu fark edersiniz. Bu basit numara, içerik oluşturucu ve izleyici arasında özel bir bağ oluşturur.

Düzenli bir program, yaptığınız şey konusunda profesyonel ve tutkulu görünmenizi sağlar ve izleyiciler genellikle sıkı çalışmayı ve çabayı takdir eder. Dahası, en sevdikleri YouTuber’in ne zaman yeni bir video yükleyeceğini bilmek için orada olmak isterler.

2. Ulaşılabilir Olan Bir YouTuber Olun

YouTuber’ların izleyicilerinden “insan topluluğu” olarak bahsettiğini duymuş olabilirsiniz. Bu topluluk aslında her YouTuber’in gücüdür. İnsanlar sizi sıfırdan bir kahramana veya tam tersi bir canavara dönüştürebilir. Ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, izleyicilerinizle konuşmanız gerekir. Bu yüzden YouTube videolarınızın altındaki her yorumu yanıtladığınızdan ve abonelerinizle sohbet ettiğinizden emin olun. Bu şekilde, daha insani ve cana yakın görüneceksiniz ve izleyiciler sizi bir insan olarak sevdikleri için videonuzu izlemek isteyecekler.

3. İşbirlikleri Kariyerinizi Yüksek Bir Noktaya Taşır

Harika bir YouTuber olmak için en önemli yöntemlerden biri ortak çalışmalardır.

Sıfırdan önemli bir abone tabanı oluşturmak biraz zaman alabilir. Ne sıklıkla video yüklediğinize, sosyal medyayı takip etmeye başlamanıza ve şansınıza bağlı olarak (tabii ki) 1000 abonenin ilk kilometre taşına ulaşmanız ortalama 22 ay sürebilir.

Herhangi bir nedenle aceleniz varsa ve kitlenizi oluşturmak için sabırsızlanıyorsanız, bir YouTuber ile ortaklık kurabilirsiniz. 

Böyle bir ortaklık kurduysanız, yeni kullanıcılar yüzünüzü ilk kez bu YouTube kanalında görme şansına sahip olacak. Bu yüzden tek yapmanız gereken harika davranarak onları kazanmak ve kendinize çekmek.

4. Videolarınızı Optimize Edin

YouTube Google’nin hemen ardından dünyanın en büyük ikinci arama motorudur. Bu yüzden video içeriklerinizi arama motoru optimizasyonuna uygun şekilde optimize etmeniz gerekir. Böylece anahtar kelimelerinizle alakalı şeyler arayan kullanıcılar sizi bulabilir.

YouTube video optimizasyonu için herhangi bir gelişmiş beceriye ihtiyacınız yoktur, ancak yine de başarılı bir YouTuber olmanıza yardımcı olacaktır.

Basitçe, başlığınızda üst sıralarda yer almak istediğiniz anahtar kelimeyi, videonuzun açıklamasını ve etiketlerinizi ekleyin.

5. Küçük Hedefler Belirleyin

YouTuber olmak için ihtiyacınız olan şeyler arasında, sabır hala en büyük erdemlerden biridir. YouTube yıldızı olmak bir gecede olmaz. Kendinize biraz zaman vermeli ve küçük, gerçekçi hedefler belirlemelisiniz.

Bu küçük hedef sayesinde gözünüzün daima hedefte kalmasını sağlarsınız ve kendinizi motive hissedersiniz.

YouTube kariyer basamaklarını tırmanmak kolay değildir. Gerçekçi olmayan hedefler koymazsanız, kısa süre sonra motivasyonunuz düşer ve pes edersiniz. Siz sadece yüksek kaliteli içerik oluşturmaya odaklanın, gerisi gelecektir.

YouTuber’lar İçin Vergi Uyarısı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir