Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Google MUM Nedir, Nasıl Çalışır?

3 min read

Google, bugün gerçekleştirdiği Google I/O etkinliğinde yapay zekâya yönelik bir diğer teknolojisini daha tanıttı. Bu teknoloji, BERT modelinden 1000 kat daha güçlü olan MUM oldu. Google açıklamasına göre MUM, arama deneyimimizi gelecekte büyük oranda değiştirme potansiyeli taşıyor.

Google, bugün gerçekleştirdiği Google I/O etkinliğinde yapay zekâ konusunda LaMDA’yla bizleri zaten muhteşem bir şekilde etkilemişken aynı etkinlikte arama motorunu ilgilendiren yeni bir yapay zekâ teknolojisini tanıttı. MUM (Multitask Unified Model) isimli bu model, şirketin açıklamasına göre şirketin şu anda kullandığı doğal dil modeli BERT’den 1000 kat daha güçlü.

BERT tabanlı geliştirilen yeni MUM modeli, arama sonuçlarını çok daha iyi bir hale getiriyor ve karmaşık aramalara gösterilen sonuçları da iyileştiriyor. MUM, düşük kaliteli içeriklerin kaldırıldığı bir şekilde internetteki verileri tarayarak eğitildi ve böylece arama motoruna yazdığınız anahtar kelimelerin sonuçlarını daha ilgili ve zengin sonuçlarla görüntüler hale geldi.

Karmaşık sorular algılanabilecek, sonuçlar hem metin, hem resim hem de video olarak dökülebilecek:

google mum

Üstelik MUM sayesinde yaptığımız bir arama, günümüzdeki gibi yalnızca yazıyla olmayacak. MUM, bir “çoklu model” olma özelliği sayesinde bizlere internetten görseller ve videolar da bulabilecek, ilgili içeriklere bağlantılar sunabilecek. Örneğin bir doğa gezisi öncesi nasıl hazırlanmanız gerektiğini sorarsanız, karşınıza bu gezi öncesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini gösteren listeler de çıkabilir.

MUM’ın doğasını daha da özetlemek gerekirse, “hazırlanmak” anahtar kelimesini ele alabiliriz. MUM, bu anahtar kelimeyi yalnızca birincil anlamıyla ele almıyor, kullanıcının ne demek istediğini de düşünüyor. Örneğin hazırlanmak kelimesinden hava durumu, yanınıza almanız gereken eşyalar ve izlemeniz gereken rota sonuçlarını çıkarabiliyor. Model, bunun ardından kullanıcıya su geçirmez bir ceket giymesini önerebiliyor.

MUM, SEO’da Dengeleri Değiştirebilir

Google, kurulduğu günden bu yana arama motorunu daha doğal hissettirmeye çalışıyor. Nayak, 2019’da BERT’i piyasaya sürdüklerinde , blog gönderisinde, arama motorunun sorguları uygun şekilde anlamamasının, insanların sıklıkla anahtar kelime kullanmasının nedenlerinden biri olduğunu yazdı. Bir Google araması, başka bir kişiye nasıl bir soru soracağımıza yakın olmadan kendi iletişim tarzını yansıtır.

BERT, arama motorunu eşleşen anahtar kelimelerden bir cümledeki kelimelerin bağlamını yorumlamaya dönüştürme yolunun ilk taşıydı. MUM’dan önce BERT, SEO için oyunu çoktan değiştirdi. Google, kullanıcılar için optimize etmekten başka BERT için optimize etmenin bir yolu olmadığını kabul etti. BERT, web sayfası sıralamasında anahtar kelime kullanmanın etkisini azalttı. Sistem artık, anahtar kelimeler tam olarak eksik olsa bile, bir web sayfasının kullanıcının sorgusunu yanıtlayıp yanıtlamadığıyla ilgileniyor.

MUM, arama motorunu o kadar kökten değiştirebilir ki, SEO kavramı eskimiş bir hale gelebilir. İnsanlar sayfaları doğrudan aramayacaklar, sadece MUM’a bir soru soracaklar ve MUM, sanki bir insan kişisel asistanıymış gibi işi yapacak. Anahtar kelimeler burada çok az önemlidir. MUM doğal dili anlayabiliyorken neden kendimizi “anahtar kelime” dilinde sorgular yazmaya zorlayalım?

Elbette, soruların onları içermesi açısından anahtar kelimeler hala önemlidir, ancak artık bir web sayfasının konumunu daha iyi hale getirmeyecektir. İçeriği MUM için optimize etme fikri olmayacak. Arama motorunu kandırmanın doğrudan bir yolu olmayacak. İnsanlar, algoritma için makaleler yazmayı bırakıp bunun yerine insanlar için yazacaklar.

Şu an Test Aşamasında!

Tıpkı LaMDA modelinde olduğu gibi MUM modeli de halihazırda Google bünyesinde pilot olarak test ediliyor. Şirket, yaptığı açıklamada henüz bu teknolojinin ilk günlerinde olduklarını, bir soruyu hangi şekilde sorarsanız sorun, o soruyu çözümleyebilecek bir potansiyel hakkında heyecanlı olduklarını dile getirdi. Bugünkü Google I/O etkinliği, yapay zekâ konusunda etkileyici projeleri bize gösterdi. 

Google Adsense nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir