Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Evden ürettiklerini online olarak satanlara vergi muafiyeti geliyor

2 min read

TBMM’ye sunulan İşsizsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 10. maddesi ile evden yaptığı üretimi online olarak satışa sunan kişilere vergi muafiyeti gelecek. Kanuna göre, ayrı bir işyeri açmaksızın oturdukları evde imal ettikleri malları imal eden ve bu malları internet veya benzeri online elektronik ortamlar üzerinden satanlar gelir vergisinden muaf olacak. 

Evden yaptığı üretimi online olarak satışa sunan kişilerin geliri 220 bin TL’yi geçtiğinde ise kişiler vergi muafiyet kapsamından çıkacak. Evde herhangi bir üretim yapmadan aldığı malları internetten satan kişiler bu muafiyetten yararlanamayacak. Evde üretim yapanların geliri 220 bin TL’yi geçtiğinde ise %4 gelir vergisi ödenmesi gerekecek. 

Vergi İndirimleri

Buna rağmen mal ihracatından elde edilen kazançların yüzde 50’si gelir vergisi beyannamesinde bildirilerek gelirlerden düşebilecek. Bu indirimden yararlanabilmek isteyen işletmelerin ise istihdamlarına da bakılacak. Ağırlıklı olarak Covid-19’da istihdam sorunlarına çözüm üretmeye odaklanan kanun teklifi, işletmelere tanıdığı vergi muafiyetleriyle istihdamın artırılmasını sağlamaya çalışıyor.  

Kanun teklifi kapsamında yüzde 20’den fazlası halka arz edilecek şirketlere 5 yıl boyunca kurumlar vergisinden 2 puan indirim yapılabileceğini de ekleyelim. Son olarak kurumlar vergisini 5 puan indirme yetkisi de Cumhurbaşkanına verilecek.

Esnaf ahilik sandığının ise 2021 yılında uygulanmaya başlanması planlanıyordu. Ancak bu yeni düzenlemeyle, 2024 yılına kadar esnaftan bu kapsamda bir kesinti yapılmayacak.

Ülkeye altın ve döviz girişinde varlık barışı dönemi başlıyor

Bunlara ek olarak, yurt dışında bulunan parasını, altın ve döviz gibi yatırımlarını 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’ye getirenler, varlık barışı kapsamında değerlendirilerek her hangi bir vergi incelemesine tabi tutulmayacak. Bu kapsamda kişilerin, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını da yurt dışından getirebileceğini ekleyelim.

Yine varlık barışı kapsamında gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak işletmelerin kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye araçları ile taşınmazların kanuni defterlere kaydedilmesi imkanı getirilecek.

Türkiye Medya Yatırımları 2020 İlk 6 Ay rakamları açıklandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir