Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen 10 bilimsel tahmin

6 min read

Geride bıraktığımız 10 yılda; uzay yarışındaki gelişmelere, kendi kendini süren sürücüsüz otomobillere, ilk kara deliğin fotoğrafına ve daha birçok etkileyici gelişmeye şahit olduk. Gelecek 10 yıl içinde söz konusu gelişmelerin daha da inanılmaz boyutlara ulaşacağı tahmin ediliyor. İnsanlığın önümüzdeki 20 yıl içinde tüm insanlık tarihine göre daha fazla değişeceği söylenmekte..

2030 yılına kadar gerçekleşmesi beklenen en ilgi çekici 10 bilimsel ve teknolojik tahmin:

1- Düşünceleri Konuşmaya Çeviren, Zihin Okuyan Makineler

ZİHİN

Columbia Üniversitesi’nden nöromühendisler, ilk kez düşüncelerimizi anlaşılabilir ölçülerde konuşma diline çeviren bir sistem yarattılar. Beyin sinyalleri görüntülenen kişinin düşüncelerini sese dönüştürmek artık mümkün. Bu çığır açan gelişme sonucu konuşma sentezleyicilerin ve yapay zekanın güçlerinin birleşmesi; dolayısıyla bilgisayarlarla doğrudan beynimiz vasıtasıyla iletişime geçmenin yolları açılabilir.

Bununla birlikte; Japon bilim insanları, beyin aktivitelerini analiz eden bir teknoloji geliştirdi. Ayrıca Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki bilim insanları da beyin sinyallerini analiz ederek insanların düşüncelerini okumaya yarayan başka bir makine icat etti.

Zihnimizi okuyabilen makineler her ne kadar bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de bilim insanları, önümüzdeki yıl içinde zihin okuyan makineleri kullanıma sunabilir.  

2- Otonom (Autonomous) Araç Kullanımlarının Artması

elektrikil otomobil

İnsansız elektrikli otomobiller günümüzde birçok ülkede kullanılıyor. Bu yıl Çinli şirket Baidu, kendi kendini sürebilen otomobillerini Pekin ve Şanghay sokaklarına getirecek. Avrupa ülkeleri ise, 2019’da otonom araca hazırlık sürecinde ABD’yi sollamış durumda idi..

Singapur’da, bir üniversitenin işbirliği ile inşa edilen test kasabasında, trafik ışıkları, otobüs durakları, gökdelenler ve yapay yağmur makinesi ile oldukça nemli, tropikal hava şartları oluşturarak otonom araçların test sürüşlerini gerçekleştiriyor.

Şu anda piyasada bulunan sürücüsüz otomobillerdeki sürüş desteği çok da sağlıklı çalışmıyor. Ayrıca bu otomobillerin şu anda birçok kişiye göre oldukça lüks olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Gelecek yıldan itibaren ise bu tip otomobillerin kullanımı dünya genelinde oldukça yaygınlaşacak.  

3- Elektrikli Yolcu Uçağı

uçak

Eviation Aircraft şirketi; 2022 yılında, dünyanın ilk tam elektrikli yolcu uçağını faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Şu anda şirketin elektrikli uçağı çeşitli testler için zaten kullanıma hazır, ancak 2022 yılından itibaren uçağın tamamen güneş panelleri ile donatılması ve yolcu taşıması bekleniyor.  

4- 2023 Küresel Ekonomi Değişim Rüzgarı

küresel ekonom,

ABD, şu anda tarihinin en büyük ekonomik büyümelerinden birini yaşasa da bu durum sonsuza kadar sürmeyecek. Eğer Küresel İş Politikası Konseyi’nin tahminleri doğru çıkarsa, 2023 yılında küresel ekonomi oldukça zor günler yaşayacak ve uzun bir süre toparlanamayacak. Doğu Asya’nın ise söz konusu ekonomik sorunlardan etkilenmeyeceği ve Hindistan, Vietnam, Filipinler ve Çin gibi ülkelerin Batı’ya karşı oldukça büyüyeceği de tahmin ediliyor.

5- Mars’a İlk İnsan Gidecek!

10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen 10 bilimsel tahmin

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX uzay şirketi, Mars’a insan göndermek için son birkaç yıldır oldukça yoğun çalışıyor. Eğer her şey yolunda giderse, 2024 yılında kızıl gezegene ilk insanı götürecek roketler Dünya’dan fırlatılacak.  

6- Brain Projesinin sonuçlanması ile birçok hastalık giderilebilecek

insan

ABD hükümeti, 2025 yılına kadar insan beynindeki aktiviteyi haritalamak ve anlamak için 2013 yılında BRAIN projesini (Human Brain Project) ilk defa açıklamıştı. Söz konusu projeye, Türkiye’den de bir üniversite ortak oldu. Eğer her şey yolunda giderse, bilim insanları 2025 yılında projenin tamamlanmasıyla otizm, şizofreni, parkinson, alzheimer, depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarını daha iyi anlayacak ve insan beynine müdahale ederek bu tip hastalıkları giderebilecek.  

7- İnsan kalbindeki yaşlanma tersine çevrilecek

10 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen 10 bilimsel tahmin

Dünya genelindeki birçok ülkede, kardiyovasküler hastalıklar en önemli ölüm nedenlerinin başında geliyor. Bu hastalıkların birçoğu tedavi edilse bile insan kalbi sürekli yaşlandığından bilim bu konuda çaresiz kalıyor.

Harvard Kök Hücre Enstitüsü, 2026 yılına kadar insan kalbindeki yaşlandırmayı tersine çevirmek için çalışmalar yürütecek. Bilim insanları günümüzde, yaşlanan farelere enjekte edildiğinde kalp duvarlarının kalınlaşmasını engelleyen bir protein bile icat ettiler.
Yakında bu yöntemi insanlar üzerinde de denemek isteyen bilim insanları, 2026’ya kadar klinik denemeleri tamamlamak istiyor. Eğer bu yöntem başarılı olursa, genç kalmanın önündeki en büyük engellerden biri de aşılmış olacak.  

8- Bazı nesli tükenen canlılar tekrar çiftleştirilecek

Araştırmacılar, 2028 yılına kadar nesli tükenmekte olan canlıları yeniden canlandırabileceklerine inanıyorlar. Her ne kadar dinozor gibi canlıları geri getirmek pek mümkün olmasa da klonlama ve genetik mühendisliğindeki ilerlemeler, bazı nesli tükenen türleri geri getirebilir.  

Soyu tükenmiş bir türün, genlerini yapay bir şekilde türün yaşayan en yakın tür akrabası ile hibritleştirerek; bazı nesli tükenen kuş türleri üzerinde şu an çalışmalar yapılmakta..

9- 3D yazıcılar ile akşam yemeğinizi yazdırmak mümkün olacak 🙂

Thomas Frey Fütürist Konuşmacı gelen gıda yazıcı devrimi

3D yazıcı teknolojisi, sahip olduğu avantajlar ile diğer uygulama alanlarında olduğu gibi gıda sektöründe de oldukça başarılı çalışmalar ve sonuçlar vermektedir.

İspanyol menşeili Novameat adlı şirketin geliştirdiği üç boyutlu (3D) yazıcılar ile yenilebilir gıda maddeleri basılabiliyor.
Üç boyutlu yazıcı ile yemek yapma girişimlerine ilk olarak Katalonya Politeknik Üniversitesi’nde çalışırken başlayan Şirket kurucusu Giuseppe Scionti, yeni üretilen yazcılarla yenebilir sebze bifteği basılabildiğini söyledi.
Bu yeni teknoloji gelecekte gıda sektörünün üretim ve tedarik zincirinde büyük bir potansiyel oluşturacaktır.

10- Teknoloji, doktorların yerini alacak

Yapay zeka hayatın her alanında olduğu gibi sağlıkta da yoğun olarak kullanılıyor. Sağlık sistemlerinin dijitalleşmeye başlamasına bağlı olarak giderek büyüyen veri depolanması, bu verilerin çeşitli algoritmalarla işlenmesi, yapay zeka modellerinin geliştirilmesini kolaylaştırıyor. Günümüzde daha çok özellikle teşhiste faydalanılan makine öğrenmesi ve yapay zekanın, yakın bir gelecekte tedavi planlaması ve tedavide de başrolü oynaması bekleniyor. 

IBM’in süper bilgisayarı Watson, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir düzine hastane ile işbirliği yaparak, çeşitli kanser vakalarında en iyi tedavileri öneriyor. Şirketin ürettiği görüntülü yazılım, aynı zamanda erken seviyedeki cilt kanserlerini de tespit edebiliyor.

Geçtiğimiz aylarda Çin’in Anhui eyaletinde “Asistan Doktor AI” ismi verilen bir robot, yapay zekası sayesinde tıp sınavını geçerek doktorluğa başlayan ilk robot oldu. Amerika’da birçok yerde ufak tefek çalışmalar var.

Üstelik robotlar yıllardır doktorlara ameliyat sırasında yardımcı oluyor. Örneğin İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi’ne bağlı Guy’s and St Thomas hastanesinde böbrek bağışı ameliyatlarında robotlar kullanılıyor. 

Yapay zeka mutlaka robot formunda olmak zorunda değil. Yazılımlar şeklinde de olabilir. Bugün yapay zekadan özellikle tıbbi görüntülemelerden elde edilen bilgilerle teşhis konusunda belirli oranlarda faydalanılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir