Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

5G Teknolojisi Nedir?

4 min read

5G teknolojisi nedir, neler getirecek ve ülkemizde ne zaman kullanıma sunulacak birlikte bakalım.

Hızla gelişmekte olan bilim ve teknoloji, dünyanın büyük ölçüde dijitalleşmesine olanak sağladı. Geçmişten günümüze yaşanan gelişmeler bugün bizleri bulunduğumuz noktaya getirdi. Geldiğimiz noktada ise hemen hemen her insan, çağın gerektirdiği şekilde dijital dünyanın birer üyesi oldu. Özellikle akıllı telefonlarla kitlesel bir iletişim ağı oluşması ve artan dünya nüfusu ile bu ağa olan talep, gelişmelerin süreklilik göstermesini beraberinde getirdi. Bunun sonucunda global haberleşme ve iletişim sektörü, kullanıcıların ilgililerini karşılamak, onların sürekli kullanıcı olarak kalmalarını sağlamak ve yeni kullanıcıları ağına katmak için yeni nesil bir telekomünikasyon ağı sundu.

Zamanı her geçen gün daha da kıymetli olan insanlık için mevcut dördüncü nesilden daha hızlı veri alışverişi yapabilen beşinci nesil telekomünikasyon ağı dediğimiz 5G altyapısı, global pazarda kullanıma sunuldu. Halihazırda ülkemizde de kullanılan 4G’den kat kat daha hızlı veri iletimi, bilgiye daha kolay ulaşım ve kolaylık gibi faydalar sağlayan 5G, iletişim ve haberleşme sektöründe yıkıcı inovasyon​ etkisi yarattı.

Peki 5G Nedir?

Telekomünikasyon, her kullanıcının mobil telefonlarla gerek başka bir kullanıcı ile gerek internet tabanlı iletişim kurmasını sağlayan hücresel ağ teknolojisidir. Bu teknoloji, kullanıcının kablosuz olarak herhangi bir çekim noktasında arama, mesajlaşma ve sosyal medya gibi haberleşme araçlarını kullanmasını sağlar.

Bu çerçevede 5G nedir diye sorduğumuzda, mevcut kullanılan haberleşme aygıtlarından en son teknoloji ile kullanıcılara daha hızlı ve daha verimli bir iletişim imkânı sağlayan bir ağ olarak tanımlanır. 5G teknolojisi, radyo frekansları ve sinyal artırıcı bir sistemle geniş kullanıcı kitlesinin kullanımına sunulur. Kitleler arası haberleşmenin sağlanması da bu sayede olur.

5G Teknolojisi Ne Zaman Gelecek?

Günümüzde, 3G teknolojisinin kapsama alanı sorunlarını da ortadan kaldırmayı amaçlayarak piyasaya sürülen 4G teknolojisi yaygındır. Türkiye’de ise 4G teknolojik altyapısının 4.5G türü aktif bir şekilde toplumun büyük bir kısmı tarafından kullanılır.
4G ve 4.5G telekomünikasyon ağının bir sonraki nesli olan 5G nesli ise şu anda dünyanın belli başlı ülkelerinde kullanıma sunulmuştur. Türkiye’ye 5G ne zaman gelecek diye sorulduğunda bakanlık tarafından yapılan açıklamada gerekli çalışmaların başlandığı ve 2023 yılında kullanıcılara sunulacağı belirtilmiştir.

5G Teknolojisi İnsanlığa Neler Getirecek?

Globalleşen dünyanın bir getirisi olarak dünya nüfusunun büyük bir kesimi, telefon ve diğer iletişim aygıtları ile fazlasıyla vakit harcar. Bununla birlikte gelişmelerin, haberleşmenin, yeniliğin ve daha birçok olayın anında ve sürekli sağlanması gün geçtikçe önem kazanır. 5G teknolojisi de bu ihtiyacın karşılanması için geliştirilmiş beşinci nesil bir altyapıdır.

5G teknolojisi neler getirecek diye baktığımızda iletişimin ve iletişimde yaşanılan aksaklıkların iyileştirilmesi başta olmak üzere artırılmış sanal gerçeklik gibi önemli bir noktada da fayda sağladığı görülür. Özellikle son yıllarda kullanıcıların sanal ortamlarda farklı deneyimler edinmesini sağlayan sanal gerçeklik, 5G ağının güçlendirilmiş altyapısı ile daha işlevsel ve erişilebilir bir hale gelir.

5G Teknolojinin Avantajları Neler Olacak?

Aslında geliştirilme amacı yeniliklerden çok mevcut özelliklerin iyileştirilmesi ve bir üst seviyeye çıkarılması olan 5G, en çok internet hızı ile dikkat çeker. 5G teknolojisi, dördüncü nesil teknolojinin sahip olduğu internet hızının yaklaşık 10 katı kadar daha hızlı veri alışverişi yapmayı sağlar. Evdeki kablosuz fiber optik internet sağlayıcılarının sağladığından da hızlı kullanım imkânı sunar.

5G teknolojisinin bir diğer önemli özelliği ise 4G alt yapısında meydana gelen ağ gecikmelerini ciddi oranda azaltmasıdır. Karşılıklı iki telefon arasındaki verilerin arasında geçen süreyi azaltarak ulaşımını kolaylaştırır. 5G ağ gecikmesindeki azalması 4G teknolojisine göre 60-120 kat daha düşüktür. Bu özelliği sayesinde de bünyesinde bulundurduğu kullanıcıların rahat bir paylaşım yapmasını sağlar.

Lenovo’dan dünyanın ilk 5G’li bilgisayarı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir