Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Cep Telefonu

2 min read

Samsung, 3 yıl aradan sonra ilk kez para kaybediyor

Samsung’un 3’üncü çeyrek karı şirketin son yıllardaki ilk yıllık düşüşüne işaret ediyor.

Piyasa gözlemcileri, çip satışlarının düşmeye devam etmesi ve tüketici elektroniği talebinin azalması nedeniyle Samsung’un 3’üncü çeyrek karının yüzde 25 oranında düşmesini bekliyor. Analistler Samsung’un neredeyse 3 yıldır ilk kez yıldan yıla çeyrek bazda düşüş yaşayacağını tahmin ediyor.

Refinitiv SmartEstimate tarafından belirtilen 22 piyasa analisti, Samsung’un faaliyet karının 2022 yılının 3’üncü çeyreğinde 11.8 trilyon won’a (yaklaşık 8,3 milyar dolar) düşebileceğini söylüyor. Bu arada, şirketin çip işindeki faaliyet karının kabaca 3’te 1 oranında düşerek 6.8 trilyon won’a (yaklaşık 4,8 milyar dolar) gerilediği tahmin ediliyor.

Piyasa gözlemcileri, tahminlerin doğru olması halinde bunun Samsung’un 2020’nin 1’inci çeyreğinden bu yana yaşadığı ilk kar düşüşü ve 2021’in 1’inci çeyreğinden bu yana en düşük çeyrek dönem karı olacağını söylüyor.

Samsung, sanal gerçekliği E-skin adını verdiği yeni teknolojisi ile farklı bir boyuta taşıyorSamsung, sanal gerçekliği E-skin adını verdiği yeni teknolojisi ile farklı bir boyuta taşıyor.

Bu sonuçlara farklı pencerelerden bakıldığında, Samsung’un mobil işinden elde ettiği kar yüzde 17 düşüşle 2.8 trilyon won’a (yaklaşık 1.9 milyar dolar) gerileyebilir, ancak piyasa gözlemcileri 3’üncü çeyrekte piyasaya sürülen Galaxy Z Fold 4 ve Z Flip 4’ün çeyrek boyunca şirketin ortalama satış fiyatını yükseltmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Samsung’un akıllı telefon sevkiyatları 3’üncü çeyrekte bir önceki yıla kıyasla tahmini olarak yüzde 11 oranında ya da yaklaşık 62.6 milyon akıllı telefona düştü. DRAM pazarı söz konusu olduğunda ise TrendForce verilerine göre fiyatlar 3’üncü çeyrekte yüzde 14 oranında düşerken, NAND flash yongaları yüzde 8 oranında geriledi.

Son birkaç çeyrekte zarar eden tek şirket Samsung değil. Piyasa gözlemcileri bu sonuçların başlıca nedenleri olarak yükselen küresel enflasyon seviyelerini, resesyon korkularını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yarattığı serpintiyi gösteriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir