Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

4 min read

Bounce rate, Google Support’un tanımıyla web site kullanıcılarının sadece tek bir sayfayı görüntüledikleri sitedeki tüm oturumların yüzdesidir. Hemen çıkma oranı olarak da bilinen bu kavram, ziyaretçilerin siteyi kullanma alışkanlıkları ve değerlerini ölçmek için kullanılan bir orandır.

Bu oran, site ziyaretçilerinin kullanım alışkanlıkları ve eğilimleri üzerine bilgi verdiği için oldukça önemlidir. Web siteleri kurulurken yalnızca tek bir hamle ile görüntülenme ya da tanınırlık için değil kullanıcılara işlevsel seçenekler oluşturma hedefi ile tasarlanır. Dolayısıyla ziyaretçinin yalnızca bir sayfayı görüntülemesi ve ardından siteyi kullanmaya devam etmemesi olumsuz dönütler arasındadır.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Hemen çıkma oranı; web sitesine giren kullanıcının başka bir sekme ya da iletiye/habere tıklamadan, ilk geldiği sayfa dışında herhangi bir sayfayı görüntülemeden siteden çıkma davranışlarını gösteren değerdir.

Bu tarz site kullanım davranışı bulunan ziyaretçilerin tüm kullanıcılara oranı, bahsedilen oranı verir. Sitenin kalite düzeyi, popülerliği, yönlendiriciliği ve işlevselliği değerlendirme yapılmasını sağlayan sonuçlar arasındadır. Bu oran, site ziyaretçilerinin ya da hedef kitlenin siteyi kullanma alışkanlarının saptanmasını sağlar. Dolayısıyla düzenli olarak takip edilir ve site geliştirme çalışmalarında değerlendirilir.

Hemen Çıkma Oranları Nasıl Kontrol Edilir?

Sitenin işlevselliği ve kullanıcı alışkanlıklarına dair bilgi sağlanan bu değerin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Hemen çıkma oranlarının kontrol edilmesi için belirli analiz araçları kullanılır. Site yöneticilerinin hesapları üzerinden diledikleri bu tarz analizlere erişmeleri mümkündür.

Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?

Bounce rate temelde hemen çıkma sayısının tüm kullanıcı ziyaretlerine bölünmesi olarak hesaplanır. Bu oranda yer alan çıkma davranışına dâhil olan hareketler şunlardır:

  • Kullanıcının sayfaya gelip tarayıcısını kapatarak ayrılması.
  • Kullanıcının sayfaya geldikten sonra “geri” sembolüne tıklayarak ayrılması.
  • Kullanıcının sekmeye farklı bir adres yazarak siteyi terk etmesi.
  • 30 dakika boyunca hiçbir hareket yapılmadan sayfada beklenmesi.
  • Dışarıya yapılan bir yönlendirmenin seçilerek siteden ayrılması.
  • Web sitesinde yer almayan bir Google Analytics kodunun olduğu sayfanın ziyaret edilmesi.

Hemen çıkma oranını hesaplamanın oldukça basit bir yöntemi vardır. (Siteden hemen çıkış sayısı / toplam giriş sayısı)*100 formülü ile hemen çıkma oranını hesaplayabilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalıdır?

Bounce rate değerinin ideal ortalaması web sitelerin türlerine ve amaçlarına göre şekillenir. Perakende siteleri, portallar, hizmet sitesi içerik sitesi, landing page gibi farklı türdeki web siteleri için farklı oranlar ideal olarak tanımlanır. Sektörlere göre olması gereken hemen çıkma oranları değişkenlik gösterir. Ortalama olarak normal koşullarda bu oranın %60 düzeyinde olması gerektiği görüşü mevcuttur.

Ancak satış sitelerinde bu oranın %10 ile %40 aralığında olması olağandır. Landing page ya da blog sitelerde % 90 düzeyine kadar yükselmesi olağan karşılanır. Haber siteleri için ise %40-%60 olmalıdır diyebiliriz.

Hemen Çıkma Oranını Etkileyen Temel Faktörler

Bounce rate değerini etkileyen temel faktörler şu şekilde sıralanır:

  • Sitenin amatör bir görünümünün olması.
  • İnternet sitesinde bulunan içerik, ürün veya hizmetin yeterli ilgiyi görememesi.
  • Sayfa yüklenme hızının yavaş olması.
  • Kullanımı zor yönergeler içermesi.
  • Güven vermeyen site ortamı.
  • Pratik olmayan kullanım paneli.
  • Web sitenizin mobil uyumlu olmaması
  • Çok fazla reklam yerleşim alanlarının bulunması

Tüm bunların dışında sitenin sektörlere göre farklı özellikleri de bu oranı etkiler. Web sitenizdeki etkileşimleri artırmak, ziyaretçi hareketlerini takip etmek ve bu analizlere göre yeni stratejiler belirlemek için uzman desteği sağlayan kuruluşlar bulunur. Web sitenizde ideal hemen çıkma oranını dengelemek ve bu oranı sürekli kılmak için profesyonellerden yardım alabilirsiniz. 

Google Haritalar ile Zamanda Yolculuk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir