Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

Sosyal Medya Platformlarıyla Dijital Diplomasi

2 min read

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, sosyal medya platformlarına yeni yükümlülükler getiren yasa uyarınca YouTube’un Türkiye’de temsilcilik açma kararını, “Türkiye’ye güvenin tezahürü” olarak nitelendirdi.

Dijital Diploması Başlatılacak

Yayman, yılbaşından sonra diğer sosyal medya platformları ile görüşeceklerini ve karşılıklı güvenin sağlanmasına dönük, bir anlamda “dijital diplomasi” yürüteceklerini belirtti. Ayrıca Yayman, “YouTube’un Türkiye’ye gelmesinin, diğerlerinin de gelmesi açısından bir örnek, model oluşturacağını düşünüyorum” dedi.

“54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmakta”

Türkiye’deki internet kullanımı ile ilgili istatistik bilgilerini de paylaşan Yayman, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde toplam 62,7 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nüfusumuzun 4’te 3’ü internet kullanmakta. Bu aslında Türkiye’nin ne kadar dinamik, ne kadar genç ve ne kadar çoğulcu bir yapıya ve teknolojiyi ne kadar yakından takip ettiğini ortaya koyuyor. Dijital 2020 Raporu’na göre, dünyada internet kullanımı 6 saat 43 dakikadır. Türkiye’de ise 7 saat 23 dakikadır. Yine verilere göre, dünyada 3,8 milyar aktif sosyal medya platformunu kullanan insan bulunmaktadır; Türkiye’de ise 54 milyon kullanıcı bulunmaktadır. Bu anlamda Türkiye sosyal sağlayıcıları bakımında çok önemli ülkelerden bir tanesidir” diye konuştu.

Günlük internet trafiği 1 milyonu aşan sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getiren yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim’den bu yana Rusya’nın Vkontakte adlı platformunun ardından, geçen hafta dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube da Türkiye’de temsilcilik açma kararı aldı.

Aralarında Facebook, Twitter ve TikTok gibi platformlar şimdiye kadar temsilcilik açmadıkları için toplamda 40 milyon lirayı bulan para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Bu platformlarda yılbaşından itibaren reklam durdurma yaptırımı devreye giriyor.

Bir sonraki aşamada ise internet trafiğinin yüzde 90’a kadar yavaşlatılması devreye girecek.

Diğer sosyal medya platformlarının Türkiye’ye gelip gelmeyecekleri ise şimdilik bilinmiyor. Türkiye ise bu platformlara dönük yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

2021 İçin En Önemli Dijital Pazarlama Trendleri ve Tahminleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir