Teknoloji Molası

Teknolojinin Nabzını Tutan Site!

TÜBİTAK BiGG ile Genç Girişimciler için büyük fırsat sunacak

6 min read

TÜBİTAK, BiGG ile girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için büyük destek veriyor. Teknoloji alanında gençlere verdiği destek ile bilinen TÜBİTAK yeni girişimcilik programı Bireysel Genç Girişim fikri olan gençleri ihya edecek.

1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır.

Yenilikçi ve Teknolojik Fikrin Mi Var?

Program kapsamında girişimcilere girişimcilik eğitimi verilmekte, ayrıca sanayi deneyimi olan rehberler ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır.

Bu program yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yönelik aşağıda açıklanan üç aşamadan oluşmaktadır. Girişimci her bir aşamayı sırasıyla tamamlayarak TÜBİTAK tarafından uygun bulunması durumunda bir sonraki aşamaya geçebilir.

BiGG 2020/1 Çağrısı Ön Başvuruları 21 Ekim’de alınmaya başlanacak!

İş fikri başvuruları 21 Ekim 2020 ve 15 Aralık 2020 tarihleri arasında 63 Uygulayıcı Kuruluş tarafından alınacaktır. Uygulayıcı Kuruluşlar girişimcilerin iş fikirlerinin toplanması, değerlendirilmesi, seçilen iş fikirlerinin iş planına dönüştürülmesine yönelik eğitim, rehberlik, kuluçka vb. hizmetler ile iş fikirlerinin doğrulanması ve girişimcinin TÜBİTAK’a sunacağı iş planı önerilerinin onaylanması gibi faaliyetleri gerçekleştirecekler.

BİGG Tüm Türkiye'de

Tematik alanlar yenilenmeye devam ediyor

BiGG Uygulayıcı Kuruluşları kendi web sayfalarında ilan edecekleri duyuru ile altı tematik alanda iş fikri başvurularını kabul edecekler.

Bu sene tematik alt alanlarında yapılan güncelleme ile başvuru yapılabilecek konular çeşitlendirilmiştir. Çağrı dokümanına ulaşmak için tıklayınız.

Tematik Alanlar;

  • Akıllı Ulaşım
  • Enerji ve Temiz Teknolojiler
  • Akıllı Üretim Sistemleri (Sanayide Dijital Dönüşüm)
  • İletişim ve Sayısal Dönüşüm
  • Sağlık ve İyi Yaşam
  • Sürdürülebilir Tarım ve Beslenme

Başvuru Aşamaları:

a) Aşama 1; girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunduğu, uygulayıcı kuruluşun bu iş fikirlerini değerlendirdiği, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere hızlandırıcı hizmeti sundukları aşamadır. Bu aşamada girişimcilere  mentorluk, iş birliği ağları oluşturma, eğitim vb. destekleri sağlayan Uygulayıcı Kuruluşlar, iş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin teknik ve ticari açıdan doğrulanması çalışmalarını yürütür.  Aşama 1, teknogirişim sermaye desteği çağrısında belirtilen iş planı son başvuru tarihinde tamamlanır.

30 Uygulayıcı Kuruluş aracılığı ile yürütülecek 1. Aşama sürecinde tüm Türkiye’den ve teknoloji alanı gözetmeksizin her teknoloji alanından gelecek iş fikri başvuruları Uygulayıcı Kuruluşlar tarafından toplanacak, değerlendirilecek ve 2. Aşama başvurusu yapacak girişimci adayları belirlenecektir. Teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticarileşebilir iş fikri olan ve Programın Uygulama Esasları’nda yer alan “girişimci” tanımındaki kriteri sağlayan girişimci adaylarının 1. Aşama sürecine dahil olmak üzere aşağıda yer alan Uygulayıcı Kuruluşlara başvuru yapmaları gerekmektedir.

İş Fikri Başvurularının Yapılacağı Uygulayıcı Kuruluşlar:

UYGULAYICI KURULUŞİŞBİRLİĞİ YAPTIĞI KURULUŞLAR
ABDULLAH GÜL Ü.KONYA GIDA VE TARIM Ü.
ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR Ü. 
AKDENİZ Ü. 
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. 
ANADOLU Ü. 
ANKARA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURUCU VE İŞLETİCİ A.Ş. (BİLKENT CYBERPARK)KONYA TEKNOKENT TEKNOLOJİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ A.Ş.
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ PAMUKKALE TEKNOKENT YÖNETİCİ A.Ş.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş.ATILIM Ü.
ARI TEKNOKENT PROJE GELİŞTİRME PLANLAMA A.ŞDÜZCE TEKNOPARK A.Ş. 
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ A.Ş.İSTANBUL TEKNOKENT A.Ş. 
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ YÖNETİCİ A.Ş.
DOKUZ EYLÜL TEKNOLOJİ GELİŞTİRME A.Ş.İZMİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ A.Ş. 
İZMİR EKONOMİ Ü.
EGE TEKNOPARK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ A.Ş. 
ERCİYES TEKNOPARK A.Ş.MARMARA Ü.
FARPLAS OTOMOTİV A.Ş. 
FIRAT TEKNOKENT-TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş. 
GAZİ TEKNOPARK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURUCU VE İŞLETİCİ A.Ş.ATA TEKNOKENT A.Ş. 
BAHÇEŞEHİR Ü.
GAZİANTEP TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURUCU VE İŞLETİCİ A.Ş. 
HACETTEPE TEKNOKENT TEKNOLOJİ TRANSFERİ AR-GE DANIŞMANLIK ENERJİ SAĞLIK ÇEVRE İLETİŞİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ Ü. HAVELSAN HAVA ELEKTRONİK SAN. VE TİC. A.Ş.
INNOPARK KONYA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş.GOSB TEKNOPARK A.Ş.
İSTANBUL MEDİPOL Ü. 
İSTANBUL OKAN Ü. 
KARADENİZ TEKNİK Ü. TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİERZURUM TEKNİK Ü.
ODTÜ TEKNOKENT YÖNETİM A.Ş.MEF Ü.
MUALLİMKÖY TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş.
YAŞAR Ü.
ARÇELİK A.Ş.
REDİS BİYOTEKNOLOJİ ARGE DANIŞMANLIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
KOÇ Ü.
ÖZYEĞİN Ü. 
SABANCI ÜNİVERSİTESİ İNOVENT FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİM TİC. VE YATIRIM A.Ş. ÇUKUROVA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ TİC. VE SAN. A.Ş.
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş.
SAMSUN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş. 
SÜLEYMAN DEMİREL TEKNOLOJİ TRANSFER ARGE DANIŞMANLIK ENERJİ ÇEVRE İLETİŞİM SAN. VE TİC. A.Ş. 
TEKNOPARK İSTANBUL A.Ş.YEDİTEPE Ü., İSTANBUL TİCARET Ü.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.GİRİŞİM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK MERKEZİ LTD ŞTİ.
VİVEKA YAZILIM BİLİŞİM TEK. END. ÜR. İM. İT. İH. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.ANKARA TEKNOPARK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ A.Ş.
BİMTAŞ BOĞAZİÇİ PEYZAJ İNŞAAT MÜŞAVİRLİK TEKNİK HİZ. SAN. TİC. A.Ş.
YILDIZ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ TEKNOPARK A.Ş.İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM Ü.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT A.Ş. 

b) Aşama 2; iş planlarının bu Uygulama Esasları çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlayan aşamadır. Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunan iş planları için girişimciden tanımlı bir zaman aralığı içinde kuruluş tanımına uygun şirket kurması istenir. TÜBİTAK ile kuruluş arasında sözleşme imzalanmasından sonra kuruluşa teminat alınmaksızın hibe olarak sermaye desteği sağlanır. Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kuruluşun iş planı çerçevesinde gerçekleştireceği kavramsal tasarım, teknik ve ekonomik fizibilite, teknolojik geliştirme (ticari prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması vb.) faaliyetleri ve bu faaliyetler sonucu elde edilen çıktıların ticari değere dönüştürülmesi çalışmaları Aşama 2 dahilindedir. TEYDEB Aşama 2 süresince kuruluşun isteğine bağlı olarak iş rehberi desteği sağlayabilir.

c) Aşama 3; kuruluşun bir önceki aşamada elde ettiği çıktıların, Ar-Ge çalışmalarıyla performans ve işlevsellik bakımından iyileştirilmesi ile ticarileşme potansiyellerinin arttırılmasını amaçlayan aşamadır. Aşama 3, kuruluşun proje önerisi hazırlayarak TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurması ve teknolojik doğrulaması yapılmış projenin bu programa özel kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlar. Bu aşamada detay tasarım, ticari prototipin işlev ve performans bakımından iyileştirilmesi, denemeler ve saha testleri gibi faaliyetler gerçekleştirilir. Bu Uygulama Esasları kapsamında Aşama 2’yi tamamlayan veya 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından Teknogirişim Sermayesi Desteği alarak kurulmuş olan şirketler, destek bitiş tarihten sonraki 24 ay içerisinde Aşama 3 kapsamında TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuruda bulunabilir. Aşama 3 kapsamında projelerin desteklenmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinde TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ait Uygulama Esasları hükümleri uygulanır.

Evden ürettiklerini online olarak satanlara vergi muafiyeti geliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir